Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015
Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015
Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Κοστολόγηση προϊόντων: Πόσο μέσα είσαστε;
Αν αγοράσετε κάτι 100 και το πουλήσετε 120 πόσο είναι το ποσοστό κέρδους που έχετε βγάλει; Το πρόβλημα φαίνεται σίγουρα απλό, και επειδή πολλοί θα βιαστείτε να πείτε 20%, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε!! Και αν το ξανασκεφτείτε και πείτε “σωστά είναι λιγότερο αφού δεν έχουμε βάλει λειτουργικά, μεταφορικά, φόρους κτλ.” σας λέω πως θα πρέπει και πάλι να το ξανασκεφτείτε!!
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να διαιρούν το κέρδος τους με την τιμή κόστους (20 προς 100), ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι να διαιρούν το κέρδος τους με την τιμή πώλησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους (20 προς 120). Οι περισσότεροι νομίζουν πως έχουν κέρδος 20% κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές (αυτό είναι το markup ποσοστό). Το πραγματικό περιθώριο κέρδους τους είναι 16,7% μειωμένο κατά 3,3% από την αρχική τους πρόβλεψη (20/120 = 0,1667)!! Και λίγο πιο επιστημονικά, προκύπτει ως εξής: Περιθώριο Κέρδους = 1 – [1 / (markup+1)].
Το “μαθηματικό” αυτό λάθος, μπορεί να σημαίνει πολλά μέσα στην επιχείρηση αφού ο κάθε επιχειρηματίας νομίζοντας πως δουλεύει με ένα συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους στην πραγματικότητα δουλεύει με άλλο και αν θεωρήσουμε πως στην τελική τιμή πώλησης προσθέσει και μια πιθανή έκπτωση προς τον πελάτη, ας πούμε της τάξης του 10%, τότε το ποσοστό κέρδους του μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 7,4%.Aν αγοράσετε κάτι 100 και το πουλήσετε 120 δίνοντας στον πελάτη σας έκπτωση 10%, στην πραγματικότητα δουλεύετε με ποσοστό κέρδους 7,4% !!
Tο προηγούμενο παράδειγμα δείχνει πόσο αναγκαίο είναι για την κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση να καταλάβει και να κάνει πράξη την σωστή κοστολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών της. Πολλοί μπορεί να τα γνωρίζουν όλα αυτά και να τα εφαρμόζουν ήδη, όμως υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που δεν τα έχουν σκεφτεί ποτέ.
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Νέα εγκύκλιος από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Με την εγκύκλιο της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει διευκρινίσεις για τη μεταφορά συνοδευόμενων ζώων (ζώων συντροφιάς, ζώων βοήθειας) στις αμαξοστοιχίες και τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Τα κατοικίδια επιτρέπονται στα τρένα αρκεί να συνοδεύονται απ τον ιδιοκτήτη τους, να έχουν microchip και ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας. Τα μικρόσωμα μπαίνουν σε κλουβί μεταφοράς, τα μεγαλόσωμα με φίμωτρο και λουρί κανονικά δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Δεν πληρώνεται εισιτήριο.
Προσοχή, τα ζώα επιτρέπονται σε συγκεκριμένα δρομολόγια. Συμβουλευτείτε τους πίνακες που ακολουθούν.
1. Σε συνέχεια των προαναφερόμενων σχετικών εγγράφων σχετικά με τη μεταφορά συνοδευόμενων ζώων συντροφιάς ( ζώων βοήθειας - σκύλοι, γάτες, πουλιά, κλπ. εξαιρούνται τα ερπετά) στις αμαξοστοιχίες και τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά παρέκκλιση των οριζομένων στα Άρθρα 78 και 79 του ισχύοντος ΤΕΠ ορίζονται τα εξής:
Τα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς ή βοηθείας γίνονται γενικά δεκτά για μεταφορά με τις αμαξοστοιχίες και τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφόσον:
1.1. Η μεταφορά τους δεν είναι αντίθετη προς την ισχύουσα Νομοθεσία
1.2. Τα ζώα φέρουν ηλεκτρονική σήμανση και συνοδεύονται πάντοτε από τον κάτοχό τους. (Βλ. συννημένα υπόδειγμα βιβλιαρίου)
1.3. Τα ζώα διαθέτουν βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο κατ' έτος.
1.4. Οι μεταφερόμενοι σκύλοι, οι οποίοι δεν είναι τοποθετημένοι σε ειδικό ασφαλές κλουβί μεταφοράς φέρουν σε κάθε περίπτωση λουρί και φίμωτρο
1.5. Τα μικρόσωμα συνοδευόμενα ζώντα ζώα μεταφέρονται σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς με μέγιστη διάσταση 50Χ40Χ70 εκ. για τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μέγιστη διάσταση 50Χ40Χ35 εκ. για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
2. Για τα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς ή βοηθείας δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς, με εξαίρεση την περίπτωση ενοικίασης ολόκληρου διαμερίσματος, κατά την οποία ο κάτοχος του συνοδευόμενου ζώου καταβάλει το προβλεπόμενο για όλες τις θέσεις του διαμερίσματος αντίτιμο.
3. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των ζώων με τις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν τελεί υπό την κρίση ή τη συναίνεση του προσωπικού της εταιρίας ή των λοιπών επιβατών, καθόσον ορίζονται ειδικοί χώροι εντός των αμαξοστοιχιών και λεωφορείων για τη μεταφορά τους (βλ. παρ. 6 παρακάτω και επισυναπτόμενο πίνακα)
4. Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς ή βοηθείας δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών μόνον στους σκύλους βοήθειας ατόμων μειωμένης κινητικότητας.
5. Για την φύλαξη των μεταφερόμενων ζώων συντροφιάς ή βοηθείας είναι υπεύθυνοι οι επιβάτες που τα συνοδεύουν. Ο Σιδηρόδρομος δεν έχει καμία ευθύνη για απώλεια ή για οτιδήποτε συμβεί σε βάρος αυτών των ζώων, εκτός αν αυτό προήλθε από υπαιτιότητά του. Ο επιβάτης εξάλλου ευθύνεται για κάθε βλάβη που είναι δυνατό να προκληθεί από τα ζώα στο υλικό του Σιδηροδρόμου ή σε τρίτους, σύμφωνα με το Άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα.
6. Τα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς μεταφέρονται:
6.1. Σε ορισμένους χώρους των τακτικών αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κατά περίπτωση σε καθορισμένα δρομολόγια, όπως αυτά αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω και στον επισυναπτόμενο Πίνακα.
6.2. Σε ορισμένες θέσεις και δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την παράγραφο 6.3.9 παρακάτω
6.3. Οι αμαξοστοιχίες, οι οποίες ορίζονται για τη μεταφορά των συνοδευόμενων ζώων συντροφιάς ή βοήθειας είναι οι εξής:
6.3.1. Προαστιακή γραμμή Πειραιάς-Χαλκίδα- Πειραιάς:
Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα
6.3.2. Προαστιακή γραμμή Αεροδρομίου – Κιάτου:
Είναι δυνατή η μεταφορά ζώων μόνον στη διαδρομή Αεροδρόμιο – Δουκίσσης Πλακεντίας και αντίστροφα χωρίς άλλο περιορισμό.
6.3.3. Προαστιακή γραμμή Πάτρας:
Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα
6.3.4. Προαστιακή γραμμή Λάρισας - Θεσ/νίκη
Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα
6.3.5. Τοπικές αμαξοστοιχίες στις γραμμές Παλ/σαλος-Καλαμπάκα, Λάρισα-Βόλος, Θεσ/νίκη-Φλώρινα, και Αλεξανδρούπολη-Δίκαια:
Είναι δυνατή η μεταφορά τους στο τελευταίο όχημα της οριζόμενης αμαξοστοιχίας.
Ειδικά στις αμαξοστοιχίες Inter City της γραμμής Θεσσαλονίκης – Φλώρινας είναι δυνατή η μεταφορά ζώων στο τελευταίο όχημα της σύνθεσης.
(βλ. επισυναπτόμενο πίνακα)
6.3.6.Αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων στο σύνολο του Δικτύου:
Βλ. επισυναπτόμενο πίνακα
6.3.9. Λεωφορειακές γραμμές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ:
Ειδικότερα για τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού η μεταφορά των κατοικιδίων ζώων (πάντοτε σε συσκευασίες σύμφωνα με τις διαστάσεις της παραγράφου 1 του παρόντος Άρθρου) περιορίζεται σε δύο δρομολόγια ημερησίως στη γραμμή Κιάτου – Πάτρας, (στο δρομολόγιο των 7.25 π.μ. και 15.30 από Κιάτο και στο δρομολόγιο των 8.50 π.μ. και 16.30 από Πάτρα και σε ένα δρομολόγιο στη γραμμή Λάρισας – Βόλου (στο δρομολόγιο των 11.20 π.μ. από Βόλο και στο δρομολόγιο των 12.30 μ.μ. από Λάρισα).
Τα ζώα στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μεταφερόμενα στις ασφαλείς συσκευασίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 παραπάνω) τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών και πάντοτε σε θέσεις που αντιστοιχούν στην τελευταία πεντάδα των προσφερόμενων θέσεων του λεωφορείου ο δε μέγιστος αριθμός τους ανέρχεται σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο στις παραπάνω οριζόμενες λεωφορειακές γραμμές. Σε καμία περίπτωση η μεταφορά των μικρών κατοικίδιων ζώων και κατά μείζονα λόγο αυτών που συνοδεύουν άτομα μειωμένης κινητικότητας, δεν τελεί υπό την κρίση του οδηγού ή τη συναίνεση των λοιπών επιβατών..
7. Πέραν των ανωτέρω καθοριζομένων γίνεται πρόσθετη διάκριση των μεταφερόμενων ζώων σύμφωνα με τα οριζόμενα στη νομοθεσία, ως εξής:
7.1. Μικρόσωμα ζώα (έως 10 κιλά):
• Μεταφέρονται γενικά σε κλουβί ή άλλη κατάλληλη ασφαλή συσκευασία με τις διαστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1. 5. παραπάνω, στις αμαξοστοιχίες και τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα ζώα αυτά είναι δυνατό να μεταφέρονται στα γόνατα ή και να τοποθετούνται στους χώρους των αμαξοστοιχιών που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός.
• Οι μικρόσωμοι σκύλοι βάρους έως 10 κιλών μεταφέρονται κατά περίπτωση και χωρίς κλουβί ή άλλη κατάλληλη συσκευασία (αλλά φέρουν απαραιτήτως λουρί και φίμωτρο) στις προβλεπόμενες θέσεις των αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 6 παραπάνω. Στα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα μικρόσωμα συνοδευόμενα ζώντα ζώα γίνονται δεκτά μόνον εφόσον μεταφέρονται σε κλουβί ή άλλη κατάλληλη συσκευασία των διαστάσεων του αναφέρθηκαν παραπάνω.
• Για τη μεταφορά μικρών κατοικιδίων ζώων σύμφωνα με τους παραπάνω όρους δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς
7.2. Μεγαλόσωμοι σκύλοι
Για μεγαλόσωμους σκύλους που συνοδεύονται από τους κατόχους υπάρχουν οι ακόλουθες δυνατότητες:
α. Μεταφέρονται είτε σε ορισμένα οχήματα των αμαξοστοιχιών (όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο 3 παραπάνω), είτε σε ξεχωριστό διαμέρισμα το οποίο ενοικιάζεται για το σκοπό αυτό, εφόσον το επιθυμεί ο κάτοχος του μεγαλόσωμου σκύλου.
β. Κατά την ενοικίαση ολόκληρου διαμερίσματος ο επιβάτης-κάτοχός του μεγαλόσωμου σκύλου καταβάλλει το αντίτιμο του συνόλου των προσφερόμενων στο διαμέρισμα θέσεων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταφοράς μεγαλόσωμου σκύλου εισπράττεται κόμιστρο σύμφωνα με το ισχύον ΤΕΠ (50% της τιμής Β' θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη - συνοδού) και εκδίδεται ο αντίστοιχος τίτλος μεταφοράς.
7.3. Σκύλοι βοηθείας σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή σε άτομα μειωμένης κινητικότητας
Επιτρέπεται, η παραλαβή και μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων που συνοδεύουν άτομα μειωμένης κινητικότητας εντός των διαμερισμάτων των επιβατικών αμαξοστοιχιών, οι οποίες δεν διαθέτουν ιδιαίτερα διαμερίσματα, με τους παρακάτω όρους :
Ο σκύλος θα πρέπει να φέρει φίμωτρο, να δένεται και να μεταφέρεται καθισμένος επί του δαπέδου του βαγονιού, κοντά ή δίπλα στον κάτοχό του.
Οι σκύλοι συνοδείας ατόμων μειωμένης κινητικότητας δεν τοποθετούνται σε καλάθι ή άλλη συσκευασία, αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στις αμαξοστοιχίες ή τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατή η μεταφορά του τυφλού και του σκύλου συνοδού στις ειδικές θέσεις ΑμεΑ, εφόσον αυτές διατίθενται στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.
Και στην περίπτωση αυτή δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς.
8. Οι Διευθύνεις και Υπηρεσίες προς τις οποίες αποστέλλεται το παρόν, παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την άμεση ενημέρωση του προσωπικού της αρμοδιότητάς τους, των συμβεβλημένων Πρακτορείων, καθώς και για την αυστηρή εφαρμογή των ανωτέρω. Ειδικότερα παρακαλούνται για άμεση ενημέρωση των σημείων πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των συμβεβλημένων Πρακτορείων πόλης που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους. Επίσης παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την ανάρτηση ανάλογων ανακοινώσεων στους Σταθμούς και τα σημεία αναχώρησης των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στις ανακοινώσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρονται περιληπτικά οι περιορισμοί που ισχύουν στη μεταφορά των ζώων με τις αμαξοστοιχίες και τα λεωφορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
9. Ειδικότερα η ΔΣΣ/ Τμήμα Πληροφορικής παρακαλείται να ενσωματώσει ειδικό μήνυμα τόσο στην εφαρμογή που βλέπουν οι εκδότες των φυσικών σημείων πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και στην εφαρμογή έκδοσης διαδικτυακών εισιτηρίων, όταν επιλέγονται προς αγορά οι θέσεις αμαξοστοιχιών της παραγράφου 6 του παρόντος.
Ομοίως η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού παρακαλείται να μεριμνήσει για τη
σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
10. Ακολουθεί Διορθωτικό στο ισχύον ΤΕΠ.
Προσάρτημα 1 εγκυκλίου αρ 2328185
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΡΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Η ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Διαδρομή Αριθμός αμαξοστοιχίας
1. Προαστιακή γραμμή Πειραιάς-Χαλκίδα-Πειραιάς
Για τη διαδρομή Πειραιάς-Χαλκίδα: 1532, 2536
στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Χαλκίδα-Πειραιάς: 2531, 2533,2535,2537,2539
στο τελευταίο όχημα
2. Προαστιακή γραμμή Λάρισα- Θεσ/νίκη
Για τη διαδρομή Λάρισα-Θεσ/νίκη: 1590, 1592, 1596, 3592
στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Θεσ/νίκη-Λάρισα: 1591, 1593, 1597, 2593
στο τελευταίο όχημα
3. Προαστιακή Γραμμή Πάτρας
Για τη διαδρομή Αγ.Ανδρέας- Πάτρα – (Αγ.Βασίλειος): 1301 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή (Αγ.Βασίλειος) Πάτρα-Αγ.Ανδρέας: 4304 στο τελευταίο όχημα
4. Τοπικές αμαξοστοιχίες
Για τη διαδρομή Λάρισα-Βόλος: 1572, 2576 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Βόλος-Λάρισα: 1577, 2577 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Καλαμπάκα-Λάρισα: 887/562 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Λάρισα-Καλαμπάκα: 563/882 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Θεσ/νίκη-Φλώρινα: IC 81 στο τελευταίο όχημα
Για τη διαδρομή Φλώρινα-Θεσ/νίκη: IC 86 στο τελευταίο όχημα
Για τη Διαδρομή Λειανοκλάδι-Στυλίδα: Χωρίς Περιορισμούς
Για τη διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα: Χωρίς Περιορισμούς
Για τη διαδρομή Αλεξανδρούπολη-Δίκαια: Χωρίς Περιορισμούς
5. Αμαξοστοιχίες μεγάλων αποστάσεων στο σύνολο του Δικτύου IC 50 ORD Nr 2 όχημα Bmz
IC 53 ORD Nr 2 όχημα Bmz
IC 61 ORD Nr 2 όχημα Bmz
Τετάρτη 8 Απριλίου 2015
Τετάρτη 1 Απριλίου 2015
Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
Nα Ρίξω Τις Τιμές Μου ή Όχι;
Aκούω όλο και ποιο συχνά ότι, «ο κόσμος αγοράζει το φθηνό και ο ανταγωνιστής μου πουλάει φθηνά – τι να κάνω;» Η απάντηση μου είναι: Μην ρίξετε τις τιμές σας σε καμία περίπτωση! Εάν το κάνετε έχετε καταδικάσει σε αργό θάνατο την επιχείρηση σας.
Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο να μην έχετε καλές τιμές. Είναι άλλο πράγμα να έχετε καλές και λογικές τιμές και άλλο πράγμα να μπείτε στην λογική να ρίχνετε διαρκώς τις τιμές σας επειδή κάποιος πουλάει χαμηλότερα. Όταν μετά από λίγο εμφανιστεί κάποιος άλλος που πουλάει ακόμα χαμηλότερα τι θα κάνετε; Θα ρίξετε πάλι τις τιμές; Και εάν εμφανιστεί μετά κάποιος άλλος που πουλάει ακόμα χαμηλότερα; Δεν μπορείτε να ρίχνετε διαρκώς τις τιμές σας.
Εάν μπορούσα να σας ακούσω αυτή την στιγμή θα λέγατε κάτι όπως “γιατί λόγω κρίσης όλοι προτιμούν το φθηνό”, ή “γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά και όλοι ψάχνουν να κάνουν την δουλειά τους όσο πιο φθηνά γίνεται”, και διάφορα τέτοια! Τα παραπάνω ισχύουν – όμως είναι η μισή αλήθεια. Ποια είναι η άλλη μισή;
Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο να μην έχετε καλές τιμές. Είναι άλλο πράγμα να έχετε καλές και λογικές τιμές και άλλο πράγμα να μπείτε στην λογική να ρίχνετε διαρκώς τις τιμές σας επειδή κάποιος πουλάει χαμηλότερα. Όταν μετά από λίγο εμφανιστεί κάποιος άλλος που πουλάει ακόμα χαμηλότερα τι θα κάνετε; Θα ρίξετε πάλι τις τιμές; Και εάν εμφανιστεί μετά κάποιος άλλος που πουλάει ακόμα χαμηλότερα; Δεν μπορείτε να ρίχνετε διαρκώς τις τιμές σας.
Εάν μπορούσα να σας ακούσω αυτή την στιγμή θα λέγατε κάτι όπως “γιατί λόγω κρίσης όλοι προτιμούν το φθηνό”, ή “γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά και όλοι ψάχνουν να κάνουν την δουλειά τους όσο πιο φθηνά γίνεται”, και διάφορα τέτοια! Τα παραπάνω ισχύουν – όμως είναι η μισή αλήθεια. Ποια είναι η άλλη μισή;
Όταν κάποιος αγοράζει με βάση την τιμή – αυτός είναι και ο πρώτος που θα φύγει από πελάτης σας όταν εμφανιστεί ένας άλλος νέος ανταγωνιστής με ακόμα χαμηλότερες τιμές. Οι χαμηλές τιμές δεν δημιουργούν πιστούς πελάτες. Και όταν έχετε μονίμως προσφορές και εκπτώσεις τότε συνηθίζετε τους πελάτες σας σε αυτό και πάντα θα φοβάστε να πουλήσετε στην “κανονική” τιμή.
Σίγουρα σε όλους αρέσει να αγοράζουν φθηνά και να βγαίνουν οι κερδισμένοι του παιχνιδιού, όμως η εμπειρία της αγοράς μας δείχνει ότι αγοράζουμε καθημερινά, προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι τα φθηνότερα διαθέσιμα.
Ποια λοιπόν είναι η απάντηση στις χαμηλές τιμές των ανταγωνιστών; Σίγουρα όχι η μείωση τιμών και η εμπλοκή σας σε έναν ανούσιο πόλεμο τιμών που δεν θα ωφελήσει τελικά κανέναν. Η λύση είναι η “ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ” της επιχείρησης σας και εκεί είναι που θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια.
Κυριακή 8 Μαρτίου 2015
Νέες οδηγίες για να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου.
Είναι πασίγνωστο και στους πλέον άσχετους με το αντικείμενο ότι στην χώρα μας υπάρχει έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας. Αυτή η έλλειψη αγάπης και φροντίδας προς τα ζώα έχει πολλές συνέπειες για τα ίδια που είναι όντα πλήρως συναισθανόμενα, αλλά έχει συνέπειες και για την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό, ευρωπαϊκό.
Τα τελευταία τρία χρόνια η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης - παθητικής και ενεργητικής - των ζώων και η έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νησιών, υπάρχει όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας αλλά και πλήρης απαξίωση για τα ζώα.
Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ' εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων.
Η έννοια της κακοποίησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τα αστυνομικά όργανα που εργάζονται στα Α.Τ. της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα φιλοζωικά σωματεία και τους ιδιώτες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη – για να σώσουν ό,τι σώζεται εν μέσω οικονομική κοινωνική και κρίσης της ηθικής – και για να αντιμετωπίζουν την αναλγησία των αρχών (Αστυνομίας, Δήμων, Δημοτικής Αστυνομίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά.) εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες τις οποίες θα βρείτε δημοσιευμένες εδώ.
Είναι ένας «μπούσουλας» που στοχεύει στην κατανόηση της έννοιας «κακοποίηση» και υποδεικνύει ποια νομοθεσία υπάρχει και τι είναι υποχρεωμένη η ΕΛ.ΑΣ. να πράττει.
Τι είναι κακοποίηση;
Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:
Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.
Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.
Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.
Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.
Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: «που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα», «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα», «και τα κόκαλα τροφή είναι», «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό» κ.ο.κ., δεν καν θέλουμε να τα σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς καταδεικνύουν ή ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία ή ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ευζωία, ή ότι βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.
Έτσι το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών έλεγχο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί – αποτελεί κακοποίηση, η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει – στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένειά του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί τρέφουν πολλές φορές τους σκύλους τους με ψοφίμια άλλων ζώων ή με νωπά εντόσθια – οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα, ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16.
- Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.
- Επιθυμούμε να εστιάσετε στην παθητική κακοποίηση (συνθήκες διαβίωσης του ζώου) το ίδιο με την ενεργητική (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κ.ά.), γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποιημένων ζώων, κάτι το οποίο στην πράξη δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με διάφορα αβάσιμα επιχειρήματα.
- Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης επομένως είναι αυτεπάγγελτα - αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο - και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που πλείστοι όσοι αστυνομικοί είτε αγνοούν είτε δεν τηρούν.
- Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι τα άρθρα 1 και 16 αφορούν κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.
- Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το 100, το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, διαδικασία η οποία πολλές φορές αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.
Ουδεμία σημασία δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα φορτικοί για να ασχοληθούν.
- Γενικώς αντιμετωπίζουμε δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών, όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι λόγω φόρτου εργασίας αλλά λόγω αδιαφορίας.
- Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.
- Το Αστυνομικό Τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα ουσιαστική πριν διαβιβάσει την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.
- Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ' αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε το περιστατικό και μετά να διαβιβάσει την δικογραφία.
- Πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική κακοποίηση, αλυσοδεμένα ζώα, βαρέλια, ζώα στο πουθενά, (γενικά όλες τις προαναφερόμενες μορφές παθητικής κακοποίησης), δεν εφαρμόζουν τον νόμο που είναι ρητός.
- Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
- Εξαιρετικά χρήσιμη πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά σε επίδοξους εγκληματίες κατά των ζώων.
Όμως μέχρι τώρα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις όπως των Τ.Α.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, τα αστυνομικά όργανα παρά του ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή και γνώση ιδίοις όμμασι με περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ουδέν πράττουν, κατά παράβαση καθήκοντος.
Η χώρα μας πλήττεται διεθνώς για διάφορους λόγους στις περισσότερες περιπτώσεις δε με κύρια ευθύνη αυτών που την κυβερνούν.
Στις κακοποιήσεις των ζώων όμως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπική η ευθύνη του καθενός μας και των διαφόρων υπηρεσιών, που οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο ώστε τελικά να πάψει η χώρα μας να κακοποιείται και η ίδια, μέσω της τεράστιας δυσφήμησης, που της γίνεται λόγω της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα.
Τα τελευταία τρία χρόνια η στάση της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την κατανόηση του ζητήματος της κακοποίησης - παθητικής και ενεργητικής - των ζώων και η έγκαιρη ανταπόκρισή της έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και των εκάστοτε αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Όμως σε πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα κυρίως αυτά της περιφέρειας και των νησιών, υπάρχει όχι μόνο άγνοια της νομοθεσίας αλλά και πλήρης απαξίωση για τα ζώα.
Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των κατά περιόδους εγκυκλίους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. η Ελληνική Αστυνομία είναι το κατ' εξοχήν αρμόδιο Σώμα για την αποτελεσματική μείωση των φαινομένων κακοποίησης των ζώων.
Η έννοια της κακοποίησης πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τα αστυνομικά όργανα που εργάζονται στα Α.Τ. της χώρας και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη φιλοζωικής κουλτούρας μας, αφού και οι αστυνομικοί ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για να βοηθήσει τα φιλοζωικά σωματεία και τους ιδιώτες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη – για να σώσουν ό,τι σώζεται εν μέσω οικονομική κοινωνική και κρίσης της ηθικής – και για να αντιμετωπίζουν την αναλγησία των αρχών (Αστυνομίας, Δήμων, Δημοτικής Αστυνομίας, Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ.ά.) εξέδωσε μια σειρά από οδηγίες τις οποίες θα βρείτε δημοσιευμένες εδώ.
Είναι ένας «μπούσουλας» που στοχεύει στην κατανόηση της έννοιας «κακοποίηση» και υποδεικνύει ποια νομοθεσία υπάρχει και τι είναι υποχρεωμένη η ΕΛ.ΑΣ. να πράττει.
Τι είναι κακοποίηση;
Βάσει αυτών των οδηγιών εξηγούμε ότι η κακοποίηση έχει δύο μορφές:
Α. Η ενεργητική κακοποίηση, η άσκηση δηλαδή βίας πάνω στα ζώα.
Β. Η παθητική κακοποίηση, η οποία έχει άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων εν γένει.
Οι σχετικές έννοιες αυτές καθορίζονται επαρκώς στο άρθρο 1, παρ. β του νόμου 4039 /2012 που αναφέρεται στο τι εννοείται ευζωία και στο άρθρο16 του ιδίου νόμου.
Οι έννοιες της ευζωίας του άρθρου 1 και οι έννοιες βασανισμός, κακοποίηση, κακή και βάναυση συμπεριφορά του άρθρου 16 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΑΦΕΙΣ, όπως πολλοί αστυνομικοί ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ισχυρίζονται αλλά σαφέστατες και πρέπει να προσδιορίζονται και να κατανοούνται με βάση την ηθική, τη σύγκριση με την ανθρώπινη ευζωία, τη λογική και όχι με γραφειοκρατικές και ανούσιες δικαιολογίες.
Επιχειρήματα αστυνομικών όπως: «που ξέρω εγώ αν είναι μόνιμα δεμένο», «δε λέει ο νόμος όταν είναι δεμένο πόσα μέτρα πρέπει να είναι η αλυσίδα», «τι εννοούμε κατάλληλο κατάλυμα», «και τα κόκαλα τροφή είναι», «που λέει ο νόμος ότι το σκυλί δεν πρέπει να είναι μόνο του στο βουνό» κ.ο.κ., δεν καν θέλουμε να τα σχολιάσουμε, αφού πασιφανώς καταδεικνύουν ή ότι εμφορούμαστε από αδιαφορία ή ότι δεν θέλουμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει ευζωία, ή ότι βαριόμαστε να ασχοληθούμε με το θέμα.
Έτσι το μόνιμο δέσιμο και η μη καθημερινή άσκηση του ζώου – το μόνιμο δέσιμο με ένα μικρό εκ μέρους των αστυνομικών έλεγχο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί – αποτελεί κακοποίηση, η έλλειψη καταλύματος αλλά και ή έκθεση του καταλύματος – ακόμη και αν αυτό υπάρχει – στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μοναξιά του ζώου, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης σε κάθε ασθένειά του, ο μη εμβολιασμός και η μη αποπαρασίτωση, η έλλειψη νερού και μάλιστα καθαρού, σωστής τροφής – οι βοσκοί τρέφουν πολλές φορές τους σκύλους τους με ψοφίμια άλλων ζώων ή με νωπά εντόσθια – οι μεταλλικές κατασκευές και τα βαρέλια ως καταλύματα, ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ στην έννοια της παθητικής κακοποίησης, του βασανισμού και της κακής μεταχείρισης του άρθρου 16.
- Βάσει δε του νόμου 1197/82 η εγκατάλειψη του ζώου θεωρείται και είναι ποινικό αδίκημα.
- Επιθυμούμε να εστιάσετε στην παθητική κακοποίηση (συνθήκες διαβίωσης του ζώου) το ίδιο με την ενεργητική (δηλητηρίαση, κρέμασμα, πυροβολισμός κ.ά.), γιατί αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποιημένων ζώων, κάτι το οποίο στην πράξη δεν γίνεται από τα αστυνομικά όργανα σε πάρα πολλές περιπτώσεις με διάφορα αβάσιμα επιχειρήματα.
- Όλα τα αδικήματα κατά των ζώων είναι δημόσιας τάξης επομένως είναι αυτεπάγγελτα - αρκεί μια καταγγελία από κάποιο άτομο - και επιδέχονται της αυτόφωρης διαδικασίας, γεγονός που πλείστοι όσοι αστυνομικοί είτε αγνοούν είτε δεν τηρούν.
- Εξαιρετικά σημαντικό είναι να κατανοηθεί ότι τα άρθρα 1 και 16 αφορούν κάθε είδους ζώου, της ξηράς, του αέρος και της θάλασσας.
- Η καταγγελία μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά καλώντας το 100, το οποίο και υποχρεούται να πάει στον τόπο της καταγγελλόμενης κακοποίησης και να προχωρήσει στην συνέχεια σε δίωξη και σύλληψη σε συνεργασία με το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα, διαδικασία η οποία πολλές φορές αποφεύγεται ή και υποκρύπτεται από τα αστυνομικά τμήματα.
Ουδεμία σημασία δίνεται τις περισσότερες φορές από τα αστυνομικά όργανα στην σύλληψη του δράστη και πρέπει να γίνουμε ιδιαίτερα φορτικοί για να ασχοληθούν.
- Γενικώς αντιμετωπίζουμε δυστοκία εκ μέρους των αστυνομικών, όταν πρέπει να πάνε στο σημείο του συμβάντος και πολλές φορές η άρνησή τους δεν είναι λόγω φόρτου εργασίας αλλά λόγω αδιαφορίας.
- Σε περίπτωση δηλητηρίασης του ζώου η αστυνομία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να παραλάβει το πτώμα και να γίνει η τοξικολογική εξέταση.
- Το Αστυνομικό Τμήμα που επελήφθη της καταγγελίας οφείλει να προχωρήσει σε έρευνα ουσιαστική πριν διαβιβάσει την σχετική δικογραφία στην εισαγγελία.
- Ακόμη και στις περιπτώσεις που η καταγγελία ή η μήνυση είναι κατ' αγνώστων και σε αυτή την περίπτωση ο αστυνομικός υποχρεούται να διατάξει έρευνα στην περιοχή που έγινε το περιστατικό και μετά να διαβιβάσει την δικογραφία.
- Πολλές φορές τα αστυνομικά όργανα θεωρώντας ήσσονος σημασίας την παθητική κακοποίηση, αλυσοδεμένα ζώα, βαρέλια, ζώα στο πουθενά, (γενικά όλες τις προαναφερόμενες μορφές παθητικής κακοποίησης), δεν εφαρμόζουν τον νόμο που είναι ρητός.
- Μήνυση ΚΑΙ αυτόφωρο όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
- Εξαιρετικά χρήσιμη πράξη είναι η έκδοση Δελτίου Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. προς ενημέρωση του κόσμου, η οποία πολλές φορές μπορεί να επιδράσει ανασταλτικά σε επίδοξους εγκληματίες κατά των ζώων.
Όμως μέχρι τώρα και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, με ελαχιστότατες εξαιρέσεις όπως των Τ.Α.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, τα αστυνομικά όργανα παρά του ότι καθημερινά έρχονται σε επαφή και γνώση ιδίοις όμμασι με περιπτώσεις παθητικής κακοποίησης ουδέν πράττουν, κατά παράβαση καθήκοντος.
Η χώρα μας πλήττεται διεθνώς για διάφορους λόγους στις περισσότερες περιπτώσεις δε με κύρια ευθύνη αυτών που την κυβερνούν.
Στις κακοποιήσεις των ζώων όμως είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προσωπική η ευθύνη του καθενός μας και των διαφόρων υπηρεσιών, που οφείλουν να πράττουν τα δέοντα για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο ώστε τελικά να πάψει η χώρα μας να κακοποιείται και η ίδια, μέσω της τεράστιας δυσφήμησης, που της γίνεται λόγω της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)